Atractii turistice insula Samos


  • Descrierea insulei Samos
Samos numita si “Insula lui Pitagora” pentru ca aici s-a nascut cel ce a pus bazele teoriei numerelor, este cea de-a 8-a insula din Grecia ca suprafata, masurand circa 475 km patrati, cu o populatie de aproximativ 40.000 locuitori. Face parte din grupul de insule nord-estice din Marea Egee, fiind si cea mai sudica din acest grup fiind despartita de litoralul turcesc de aproximativ 2 km de mare. In nordul insulei se afla peninsula Erythrea, la nord-vest Insula Chios, iar in sud se afla arhipeleagul insulelor Dodecanese Agathonisi.
Suprafata insulei este predominant acoperita de paduri,dar si de podgorii de vita de vie din care provine celebrul vin produs aici, samiotiko. Topografia insulei este formata din mai multe coline, dar si din 2 munti: Muntii Kerki cu o altitudine maxima de 1443m si Muntii Ambelor cu o altitudine maxima de1160m.

In mitologia greaca insula greaca, insula Samos era considerate locul de nastere al zeitei Hera, acest lucru facand ca in prezent locul sa contina foarte multe situri si vestigii antice ce servesc ca dovezi ale civilizatiilor de pe insula.
Avand in vedere fertilitatea foarte mare a solului acompaniata de o clima prielnica si aparitia foarte rara a norilor, vinurile produse aici sunt celebre inca din antichitate, iar productiile de maslini sunt doarte mari.

  • Cum este vremea in insula Samos
Clima este una mediteraneana, deci verile sunt lungi si aride, iar iarnile sunt blande. Cele mai mari cantitati de precipitatii atmosferice se inregistreaza in lunile decembrie si ianuarie, la polul opus cu cele mai reduse cantitati de precipitatii aflandu-se luni iulie si august cand se inregistreaza si cele mai mari temperaturi ale aerului. Desi clima permite un sezon de plaja mai mult incepand din luna aprilie, apa are temperatura potrivita pentru inot abia din luna iunie, pastrandu-se calda chiar si pana in luna octombrie.  • Atractii turistice pe care le poti vizita in vacanta ta in insula Samos
1. Muzeul de Arheologie
Situat in centrul orasului Vathi in apropierea primariei, muzeul este compus din 2 cladiri si anume: Muzeul vechi construit in anul 1912 unde sunt adapostite arhivele Paschaleion si Muzeul nou construit in anul 1987 unde sunt expuse colectii de sculpturi antice, arhaice, obiecte de fier, figure de ceara etc. Pretul pentru vizitarea muzeului este de doar 2 euro/persoana.

2. Manastirea Panagia Spiliani
Manastirea gazduieste Biserica inchinata Fecioarei Maria, unde se regaseste si icoana despre care se spune ca este facatoare de minuni, asta deoarece exista o legenda conform careia in urma cu cateva secole icoana ar fi fost furata din biserica cu ajutorul unei barci, insa din cauza unei furtuni puternice pe mare, barca s-a scufundat, iar icoana ce o infatisa pe Fecioara Maria si-a gasit singura drumul catre Biserica.

3. Castelul Lykourgos Logothetis
Castelul construit in secolul al-XIX-lea cu o impresionanta arhitectura, a fost construit prin utilizarea unor ramasite din foarte monumente arheologice. Lungimea castelului este de 400 m, iar in curtea castelului se regaseste si o biserica construita in anul 1824.

4. Manastirea Moni Vronda
Construita de catre fratii Jacob si Makarios in anul 1566, este si cea mai  veche manastire de pe teritoriul insulei.

5. Templul Zeitei Hera
Situat in orasul Pythagorion a fost construit in secolul al-VIII-lea i.Hr, a fost distrus aproape complet in urma unui cutremur. Acum este o dovada foarte importanta pentru istoria omenirii.

  • Unde poti merge la plaja in insula Samos
1. Plaja Ganghou
Este localizata la aproximativ 2 km de capital insulei, Vathi, si ofera turistilor restaurante, baruri, cafenele aflate chiar in zona de promenade a plajei.

2. Plaja Kervelis
Se afla la 9 km de orasul Samos si este o plaja foarte linistita formata din pietris si apa cu intrare lina. Se pot inchiria sezlonguri si, de asemenea, puteti servi mancaruri traditionale grecesti intr-o taverna foarte cocheta aflata pe plaja.

3. Plaja Psili Ammos
Se afla in sudul insulei si are o lungime de aproximativ 400 de m acoperiti cu nisip fin. Este foarte recomanda familiilor fiind foarte linistita, dar si celor ce sunt in cautare de plaja naturala, deoarece plaja Psili Ammos este o plaja nealterata de dezvoltarea turistica.  • Informatii utile pentru un sejur in insula Samos
Pentru a ajunge pe insula Samos din Romania puteti alege transportul cu avionul, zbor direct cu plecare din Bucuresti.

In cazul in care doriti sa ajungeti pe insula cu masina personala traseul recomandat este: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Izmir – Kusadasi – transfer ferry – Samos.

De la 1 Ianuarie 2002, Grecia a adoptat drept moneda nationala EURO (1 euro= 4.66 ron).


Pentru toti cetatenii Uniunii Europene intrarea pe teritoriul Republicii Elene se poate face fara viza, doar cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate. Pentru a putea iesi din tara, copiii sub 18 ani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa calatoreasca cu cel putin un adult insotitor, sa aiba asupra lor acordul ambilor parinti (sau al parintelui care nu-i insoteste) legalizat la notariat; adultul care ii insoteste, in cazul in care nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba cazier judiciar pe care sa il prezinte la frontiera.

Pe teritoriul  Greciei se practica un bacsis cuprins intre 5-10% din suma datorata la restaurante,soferi de taxi etc.

Grecia ofera hoteluri de toate categoriile cuprinse intre 2*-5* oferind toate tipurile de masa mai ales All Inclusive si Ultra All Inclusive, activitati pentru copii, piscine, plaje private, centru SPA si Wellness etc. De precizat este faptul ca in Grecia se practica in unele hoteluri plata suplimentara a wi-fi-ului.SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare